Lessen

Op de Capelse Manege geven wij in verschillende disciplines les:

  • Kleuterles voor 6 en 7 jarigen, half uur.
  • Beginners
  • Beginners +
  • Half gevorderd
  • Gevorderden
  • Springles
  • Carrousel
  • Voltige

Inschrijven kan ook via ons e-mailadres mail@capelsemanege.nl.

PDF : lesrooster november 2019

buitenrit

Tarieven

De manege lessen betaalt u met kwartaal leskaarten waarbij wij uitgaan van één lesuur per week. Een les overeenkomst gaat u aan voor een periode van drie maanden.

Zonder schriftelijke opzegging wordt dit automatisch verlengd.

IBAN: NL21RABO0347986595

PDF : Prijslijst lesgelden per 1 januari 2020

Rijkleding

Hoewel rijkleding (veiligheidscap, rijlaarzen, rijbroek en handschoenen) natuurlijk het meest comfortabel zit verplichten wij u niet om dit alles al voor uw eerste les aan te schaffen. Wij adviseren u een trainingsbroek of dikke sportlegging te dragen, een sweatshirt of trui (niet te lang) en een paar kaplaarzen.

Het is verplicht om tijdens de les een goedgekeurde veiligheidscap te dragen, in eerste instantie kunt u bij ons een cap huren.

Wanneer u besluit om door te gaan met rijden dan moet u een goed passende veiligheidscap aanschaffen en tezijnertijd een paar rijlaarzen en een rijbroek

Carrousel

Carrousel

carousselgroep paarden

Een carrouselgroep bestaat uit 16 ruiters, welke synchroon rijden. De basis van de figuren komen uit de dressuur. Tegenwoordig worden er ook veel figuren zelf verzonnen. De figuren worden gereden op door de groepen zelf samengestelde en uitgezochte muziek. Indien een bepaald basisniveau aanwezig is kan iedere ruiter deelnemen. De carrouselgroep bestaat uit zowel manege als privéruiters. Jaarlijks wordt het seizoen afgesloten met een Nederlands Kampioenschap carrousel rijden. De Capelse Manege doet met zowel een pony als een paardenclub hier jaarlijks aan mee.

carrousel ponygroep

Voltige
voltige

Voltige, wat is dat eigenlijk?

Voltige is het doen van oefeningen op een galopperend paard, waarbij de oefeningen in, op en met de bewegingen van het paard worden uitgevoerd, zodanig dat het paard niet in zijn beweging en ritme wordt gehinderd en ontspannen kan doorgalopperen.

Voltige is een paardensport met het doel kinderen het paard te laten ervaren door zich in allerlei houdingen te laten aanpassen aan het paard. Hierdoor kan voltige een goede basis zijn voor het paardrijden en kan het goede ruiters verrijken.

Voltige is een unieke teamsport. De oefeningen worden niet alleen met het paard gemaakt, maar ook met andere kinderen.

Voltige is een nationale en internationale discipline binnen de paardensport en kent derhalve ook regels waaraan de voltigeurs en de trainers zich aan moeten houden. Het houden aan deze regels geldt niet alleen op wedstrijden, maar ook ‘ thuis’ tijdens de trainingen. De regels zijn dan ook gericht op het beoefenen van een veilige sport voor mens en dier.

De les begint altijd met een goede warming-up voor zowel het paard als de voltigeurs. Hierbij wordt muziek gebruikt om lekker op te bewegen. De warming-up richt zich op conditie, kracht en lenigheid. Op een oefenpaard worden vooral technieken aangeleerd en vrije oefeningen uitgedacht. Op het paard worden altijd eerst de verplichte basisoefeningen in stap geoefend, waarna in de galop de moeilijkheidsgraad langzaam wordt opgevoerd. Daarna worden vrije oefeningen gedaan in stap en eveneens met een rustige opbouw van moeilijkheid in galop. Na afloop van de les wordt het paard  beloond, verzorgd en terug naar zijn stal gebracht!

Kleding:

Stevige trainingsschoenen voor de warming-up met een warm trainingspak. Voor op het paard: turnschoentjes (rubberzool) en aansluitende kleding (lycra legging).
Voor een kennismaking met de sport is makkelijk zittende sportkleding voldoende, je bent altijd welkom voor een proefles!